Over ons

Het Museum van de Vrouw in Echt is enig in zijn soort. Nergens in Nederland vind je een museum dat in het teken staat van de vrouw en haar leven. Zo dynamisch als dat is, zo vertelt het museum haar verhalen. Voor iedere expositie wordt een scherpe selectie gemaakt uit duizenden objecten en kledingstukken. Het museum vertelt verhalen over verleden, heden en toekomst.

Door de medewerkers en de vele, enthousiaste vrijwilligers wordt in opeenvolgende tentoonstellingen het leven van de vrouw belicht en de historie van de huidige gemeente Echt-Susteren in beeld gebracht.

De identiteit blijft daarbij de rode draad: het presenteren van het vrouwenleven in al zijn facetten. Museum van de Vrouw kiest voor hedendaagse thema’s. Een daarvan is de huidige expositie Modegek. Die laat niet alleen zien welke kleding de laatste 150 jaar domineerde, maar vertelt ook het verhaal achter die stukken. Door te kiezen voor verrassende en nieuwe thema’s, is het museum geen statische verzameling van objecten. Het is een plek waar verhalen worden gekoesterd.

over-ons-museum-van-de-vrouw

Geschiedenis

Het Museum van de Vrouw komt voort uit een privé verzameling van Annie Schreuders-Derks. De collectie is ontstaan uit de grote interesse voor de verbondenheid van de vrouw met oude en nieuwe tradities en de volkscultuur in de breedste zin van het woord. De kracht en de culturele waarde van de collectie liggen in het geven van een compleet en samenhangend beeld van “anderhalve” eeuw vrouwenleven. In 2007 is de collectie in het bezit gekomen van de gemeente Echt-Susteren. Sinds dat jaar is het museum gehuisvest in het oude raadhuis van Echt. In 2018 is het gebouw aan de Plats ingrijpend verbouwd en heeft het museum een nieuwe locatie in het pand gekregen.