Kennismaking met Kaouthar Darmoni, directeur van Atria.
09-09-2021
Deze keer hebben we gekozen voor een blog over het kenniscentrum van en over vrouwen, Atria. Als Museum van de Vrouw voelen wij ons nauw verbonden met hen en zouden we graag meer met ze samenwerken. Daarom hier een schriftelijke kennismaking met de directeur, Kaouthar Darmoni. Op een later tijdstip hopen we bij Atria op bezoek te gaan en zullen daar ook verslag van uitbrengen.
Kaouthar Darmoni is opgegroeid in Tunesië. Als jong meisje deed ze graag aan buikdansen, maar vanaf haar 12e mocht ze dat niet meer van haar vader, omdat ze een meisje was. Ook moest ze vanaf haar 14e ineens een hoofddoekje dragen. Ze vond dat vreselijk.
Ze begreep ook niet dat haar moeder, oma’s, tantes, nichtjes en zusjes, die allemaal sterke vrouwen waren, dit accepteerden. Deze vrouwen kwamen namelijk iedere vrijdagmiddag bijeen om strategieën van speelse opstand tegen het patriarchale systeem te bespreken. Als jong meisje wilde ze naar Europa om meer kennis op te doen om daarna terug te keren naar Tunesië om meer ‘wapens’ te hebben om het patriarchaat te bestrijden.
Op haar 17e kreeg ze deze kans en vertrok met een koffer vol spullen naar Parijs om aan de Université Paris-Sorbonne Genderstudies, haar favoriete onderwerp, te gaan studeren. Ze promoveerde op dit onderwerp in Lyon aan de Université Lumières. Tijdens haar studie kwam ze er achter dat westerse vrouwen dan wel meer vrijheden hadden, maar zeker niet gelijk behandeld werden. Ze besloot dat hier verandering in moest komen, niet alleen in Tunesië, maar overal in de wereld.
Kaouthar Darmoni
Bron: Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis
Na haar promotie in Lyon kwam ze naar Nederland en heeft daar 20 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ze gaf lezingen over gendergelijkheid, was actief binnen verschillende vrouwenorganisaties en schreef wetenschappelijke publicaties. De afgelopen jaren heeft ze zich vooral ingezet voor het sterker maken van vrouwen door middel van de kunst van Raqsat Al Ilahat (de godinnendans). Dat is een meer dan 3.000 jaar oude matriarchale traditie die in haar verankerd is.
Per 1 oktober 2019 kreeg ze de kans om directeur te worden van Atria, het kennisinstituut in Amsterdam voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Bij Atria wordt onderzoek gedaan naar thema’s die maatschappelijk relevant zijn. Dit instituut kan een brug slaan tussen wetenschap en maatschappij. Bij Atria is veel kennis beschikbaar, niet alleen in de collectie en bibliotheek, maar vooral ook bij de medewerkers. Dit is heel belangrijk bij actuele discussies over vrouwenemancipatie en vrouwengeschiedenis.
“Voor Kaouthar Darmoni is het belangrijk dat vrouwen voor elkaar opkomen en dat alle vrouwen gelijk behandeld worden.”
Voor Kaouthar Darmoni is het belangrijk dat vrouwen voor elkaar opkomen en dat alle vrouwen gelijk behandeld worden. Zij heeft veel geleerd van haar oma die in een harem leefde en analfabeet was en van de tijd dat ze voor haar studie moest zij werken als schoonmaakster en toen ervaren heeft hoe het is om als onderdanig en met minachting behandeld te worden.
Het maakt niet uit wie of wat je bent, hoe je geaardheid is, je uiterlijk of je afkomst. Juist die diversiteit verrijkt en versterkt. Iedere vrouw is gelijk.
Foto header: Hansmuller, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons