Raad het voorwerp

Bij het Museum van de Vrouw hebben we een heel uitgebreide collectie. Veel voorwerpen zijn voor de meesten van ons goed herkenbaar. Oma gebruikte het, moeder had het of we kennen het gewoon, omdat we het zelf gebruiken.

Echter, het museum heeft ook veel voorwerpen die we niet direct herkennen. Graag willen we u meenemen naar dit deel van onze collectie. Iedere twee weken plaatsen we hier een bijzonder voorwerp en u mag aangeven wat u denkt dat het is.

Deel 10

Nr. 17419 in onze collectie is een bijzonder voorwerp. Weet jij de naam van dit voorwerp en het verhaal achter dit voorwerp? We zijn benieuwd of iemand het antwoord weet!

De oplossing kunt u tot 8 juni 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Deel 9

Herken jij Nr. 1140 uit onze collectie? Het voorwerp werd gebruikt tussen 1900 en 1960. We zijn benieuwd of iemand het antwoord weet.

De oplossing kunt u tot 18 mei 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nr. 1140 van de collectie is een lavementkan.

Een lavementkan werd gebruikt voor darmspoelingen (klysma).

Deze lavementkan is gemaakt van wit/lichtblauw gewolkt email met een blauw randje. Aan de kan is een rubberen slang van ongeveer 150 cm lang bevestigd met een zwart kunststof inbrengstukje en afsluitpijpje. De kan heeft ook een ophanghaak en een oor. De kan heeft een inhoud van 2 liter.

Hij werd gebruikt tussen 1900 en 1960.

Deel 8

Nummer 03531 is vervaardigd in de jaren 1900-1930. Ook tegenwoordig worden ze nog  gebruikt en je ziet ze in allerlei vormen. Wij zijn heel benieuwd of jij weet wat het is en  waarmee ze zijn versierd. Veel succes! 

De oplossing kunt u tot 4 mei 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nr 03531 van de collectie zijn messenleggers.

Deze messenleggers zijn verzilverd. Ze werden gebruikt bij de gegoede burgerij om het bestek op te leggen bij het tafeldekken. De messenleggers zijn versierd met een art nouveau motief (Falun 24) en zijn vervaardigd door Wiskemann uit België in de jaren 1900 – 1930.

Deel 7

Nr. 3582 in onze collectie is dit prachtig versierde voorwerp. Weet jij de naam van dit voorwerp en waarvoor het werd gebruikt? Een kleine tip; in de westerse cultuur werd het bijna uitsluitend door vrouwen gebruikt. We zijn benieuwd of iemand het antwoord weet!

De oplossing kunt u tot 19 april 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nr. 3582 van de collectie is een hoedenspeldstandaard.

Deze hoedenspeldstandaard is van metaal met bloem- en bladornamenten. In de metalen koker zit een rond stuk kurk, bekleed met zwart fluweel. De bodem is van karton. De doorsnede is 8 cm. Hij is vervaardigd rond 1900.

De standaard werd gebruikt om hoedenspelden in te steken. Een hoedenspeld is een decoratieve en functionele speld om een hoed tegen het hoofd te houden, meestal bij het haar. In de westerse cultuur werden hoedenspelden bijna uitsluitend door vrouwen gebruikt en werden ze vaak in een paar gedragen.

Deel 6

Herkent u Nr. 50383 uit onze collectie? Het voorwerp is vervaardigd rond 1850. We zijn benieuwd of iemand het antwoord weet.  

De oplossing kunt u tot 06 april 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nr. 50383 van de collectie is een knikmes, knekmes of koosjer mes.

Dit knikmes is gemaakt van metaal en heeft een houten handvat. Het werd gebruikt door een veearts bij het slachten. Het heet een knikmes, omdat dit gestoken werd in de knik (de nek) om het dier snel te doden. Het werd met name gebruikt bij stieren, maar soms ook bij koeien en varkens. Dit voorwerp is vervaardigd rond 1850.

Deel 5

Nr. 0292 in onze collectie is een bijzonder hoofddeksel. Weet jij de naam van dit hoofddeksel? Een kleine tip; het werd vanaf ca 1870 gedragen. We zijn benieuwd of iemand het antwoord weet!

De oplossing kunt u tot 9 maart 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nr. 0292 van de collectie is een kapoetsj (kapoetsmuts, kepoetsmuts)

De “kapoetsj” is een om het hoofd sluitende muts met aangebreide of gehaakte kraag, die vanaf ca 1870 gedragen werd. Hij wordt ook wel eens monnikskap genoemd vanwege het model.

Dit exemplaar is, vanaf haar kindertijd (1870) gedragen door mevrouw Kelleners uit Susteren, de moeder van mevrouw Bocken uit Susteren.

Deel 4

Nummer 3651 werd gebruikt tussen 1915 en 1920. Vooral tijdens de afgelopen koude dagen een handig voorwerp. Wij zijn heel benieuwd of u weet wat het is en waarvan het gemaakt werd.

De oplossing kunt u tot 9 februari 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nr 3651 van de collectie is een moffenkruik. Dit kruikje werd gebruikt tussen 1915 en 1920 om de handen te verwarmen in een mof. Het is rond en van roestvrij staal (roestvrij staal werd vanaf 1913 gebruikt). Oudere versies van moffenkruikjes zijn meestal van tin. Het kruikje sluit met een schroefdopje, zodat het met warm water gevuld kan worden. Dit exemplaar is vervaardigd door Trio Sheffield Pewter uit Engeland.

Deel 3

Nr 04213. Dit stoffen voorwerp is herkenbaar in zijn vorm, echter het heeft een speciale naam. Graag horen wij van u of u de naam van dit voorwerp weet en misschien ook of u er zelf een had.

De oplossing kunt u tot 9 februari 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nr. 04213 van de collectie is een knikkerpopje

Dit poppetje werd zo genoemd vanwege de speciale “techniek” voor het vervaardigen van het hoofdje. Het hoofdje werd gemaakt van een knikker. Het lijfje is gemaakt van “poppenlapjes”. Dit zijn kleine restjes stof die gebruikt werden door meisjes om poppenkleertjes van te maken. Deze poppetjes werden tussen 1950 – 1956 gemaakt tijdens de schooltijd. Het poppetje in onze collectie is vervaardigd door Annie Derks, de oprichtster van het Museum van de Vrouw.

Deel 2

Nummer 1772 is een heel bijzonder voorwerp uit 1890. Op het eerste oog lijkt het een gewoon schilderijtje, maar als u goed kijkt, ziet u meer. Wij zijn heel benieuwd of u weet wat het is en waarom het gemaakt werd (er zijn twee heel verschillende redenen).

Veel succes met het raden. De oplossing kunt u tot 25 januari 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nummer 1772 van de collectie is een schilderij met een haarsieraad.

Het sieraad zit in een ovaal houten lijst met bloemornamenten en bol glas. Het bloemstuk heeft een bloemhartje van witte pareltjes. De achterkant is dichtgeplakt met een blad uit een modetijdschrift van 1890. Het schilderij is 38x30x5 cm groot.

Het kan een herinnerings (rouw) sieraad zijn ofschoon het in die periode ook “trendy” gevonden werd afgeknipte vlechten van jonge meisjes te verwerken tot sierstukken.

Deel 1

Het eerste voorwerp is nummer 18821 uit onze collectie. Zo te zien is het een metalen voorwerp, maar wat is het? Een paar kleine tips …. 29 november is de feestdag waarvoor dit voorwerp gebruikt wordt. Ooit vertelde de opa van Catootje bij Jan Jans en de kinderen hierover. Meer verklappen we niet.

Veel succes met het raden. De oplossing kunt u tot 17 januari 2021 sturen naar info@museumvandevrouw.nl. Daarna zullen wij u kort wat meer over het voorwerp vertellen.

Nummer 18821 van de collectie is een pannenkoekmes.

Het pannenkoekmes is gemaakt van smeedijzer en loopt aan de bovenkant uit in een haak om op te hangen. De onderkant is 4 cm breed. Op het mes is een messing plaatje bevestigd met een monogram en een jaartal ( T. H. 1903, en een vlammend hartje). Het pannenkoekmes is 38,5 cm lang.

Gesmeed ijzer was een typisch huwelijksgeschenk.

Herkomst: collectie gemeente Echt nummer 612.